تا توانی دفع غم از خاطر غمناک کن /     در جهان گر یاندن آسان است  اشکی پاک کن

      در روزگار گدشته وقتی فردی افسرده می نشست و زانوی غم در بغل می گرفت ؛بزرگتر ها فریاد می زدند : « مگر کشتی ات غرق شده که چنین ماتم گرفته ای ؟! » اما در دنیای ما مردم زمانه اغلب کشتی شان غرق شده و در کوی و برزن ، خیابان ، ترن ، اتوبوس و محافل خانوادگی با قیافه ای غمگین و ظاهری ژولیده ظاهر می شوند و احساس می شود غمی سنگین بر وجودشان راه یافته است .!

             باید اذعان نمود هم اکنون :« افسردگی » به صورت اپیدمی در آمده و روانشناسان و روانکاوان آن را بلایی برای بشریت می دانند و توصیه هایی برای بهبود این بیماری می  کنند . در آغاز باید « افسردگی راشناخت و با ترفند هایش» آشنا گردید .

              به منظور آگاهی از این پدیده شوم بحث  اجتماعی این شماره خود را به افسردگی و اثر مخرب آن بر زندگی افراد جامعه, می پردازیم تا خوانندگان عزیز ما به این موضوع توجه بیشتری نمایند :

برای اطلاق افسرده بودن به فرد، او باید تمام روز و تقریباً هر روز این حالت را داشته باشد. این خلق و خوی افسرده توسط خود شخص با احساس اندوه، پوچی و افسردگی حس می شود یا توسط اطرافیانش مشاهده می گردد.افسرده ها با مشکلات زیادی روبرو هستند از آن جمله اطرافیان و نزدیکانشان – به سبب آنکه از افسردگی چیزی نمی دانند- به سختی می  پذیرند که آنها افسرده اند.! حال آنکه شخص افسرده هم نیاز به پزشک و درمان پزشکی دارد ؛ و هم نیاز به توجه و مداوای اطرافیان .برای اطرافیانش مشخص است که حال او خوب نیست . حالت افسردگی چنان « توجه بر انگیز » است که دیگران که مواظب واکنش های خود در برابر او هستند , می توانند دریابند که او افسرده است . اما افسردگی می تواند به نحوی پنهان  یا پوشیده بماند .

افسردگی چیست؟

           این روز ها هر کسی از « افسرده بودن » سخن می گوید .. لکن باید دید « افسردگی » و « افسرده بودن » به چه معناست ؟

افسردگی یک بیماری روانی ا‌ست که باعث احساس غم و ناراحتی مداوم و از دست ‌دادن علاقه می ‌شود. اکثر افراد بعضی از مواقع احساس ناراحتی، افسردگی و غم می‌ نمایند، احساس افسرده و غمگین بودن واکنشی طبیعی بدن به مشکلات زندگی و از دست ‌دادن چیزها و کسانی که به آنها علاقه داریم، می‌‌ باشد. اما زمانیکه این احساس غم و اندوه شدید، بی‌امیدی، بیچارگی و بی‌ارزشی بیشتر از چند روز یا چند هفته طول بکشد، شما دچار بیماری افسردگی شده اید. این روز ها هر کسی از « افسرده بودن » سخن می گوید . واژه افسردگی را اشخاص گوناگون به نحو های متفاوتی مورد استفاده قرار می دهند

   باید اضافه نماییم : افسردگی بر طرز فکر، احساس و رفتار شما اثر می‌گذارد.

افسردگی می ‌تواند، باعث ابتلای به انواع بیماری ‌های جسمی و روانی شود. افراد افسرده ممکن‌است در انجام وظایف روزانه ناتوان بوده و حتی احساس کنند، زندگی ارزش زندگی کردن ندارد! برخلاف تصور افراد, افسردگی فقط یک ضعف و ناتوانی نیست و نمی ‌توان آنرا به سادگی نادیده گرفت، بلکه یک بیماری است که باید برای درمان آن اقدام کرد.

خلق افسرده در اغلب  موارد یا به دنبال یاٌس بروز می کند ، یا در پِی احساس از دست دادن چیزی ؛لکن در مواردی هم خود به خود به وجود می آید .

اکثرافراد مبتلا به بیماری افسردگی بعد از مصرف دارو، جلسات مشاوره و یا سایر اشکال درمان، بهبود می‌یابند.

برطبق انستیتوی ملی سلامت روانی آمریکا، افرادیکه درچار اختلال افسردگی هستند، علایم و نشانه‌های یکسانی ندارند. بعضی از علایم معمول و متداول افسردگی شامل:

-مشکل در تمرکز، یادآوری جزئیات و تصمیم‌گیری

-خستگی و کاهش انرژی

-احساس گناه، بی‌ارزشی و یا درماندگی

-بدون امید به آینده و بد بینی

-بی خوابی، بیدار شدن صبح زود و یا خواب زیاد

-بیقراری و نا‌آرامی

-ازدست دادن علاقه به فعالیت ‌های لذت بخش، شامل رابطه جنسی و …

-از دست دادن لذت به زندگی

-پرخوری عصبی و یا کاهش اشتها

-سردرد، گرفتگی عضلات و یا مشکلات گوارشی

-کاهش میل جنسی

-گریه کردن بدون هیچ دلیل خاصی

دلایل ابتلا به افسردگی

معمولا دلیل ابتلا به افسردگی، ترکیبی از عوامل ژنتیکی، جسمی، محیطی و روانی می ‌باشد.

 بعضی از این عوامل شامل:

انتقال دهنده های عصبی. این مواد شیمیایی طبیعی مغزی با حال و حوصله شما ارتباط مستقیم داشته و نقش کلیدی در افسردگی ایفا می‌کند.

هورمون ‌ها. تغییر در سطح هورمون ‌های بدن، می ‌تواند عامل ابتلا به افسردگی باشد.

عادات ارثی. افسردگی در افرادیکه در خانواده ‌شان سابقه افسردگی دارند، شایع ‌تر است.

حوادث زندگی. حوادثی خاص همچون مرگ یا از دست ‌دادن کسانی‌ که دوستشان دارید، مشکلات مالی و استرس شدید، می‌تواند باعث ابتلای شما به افسردگی شود.

آسیب ‌ها و مشکلات کودکی. آسیب‌های و حوادثی شامل، از دست دادن والدین، تجاوز جنسی و … می ‌تواند تاثیرات دائمی بر مغز گذاشته و خطر ابتلای به افسردگی را افزایش دهد.

چه کسانی در خطر ابتلا به افسردگی هستند؟

معمولا افراد در سنین نوجوانی و یا بین دهه دوم و سوم زندگی رخ می ‌دهد، اما محدودیت برای آن وجود نداشته و افراد در همه سنین دچار افسردگی شوند. تعداد زنان مبتلا به افسردگی معمولا دوبرابر مردان می ‌باشد، اما این آمار دقیق نبوده و شاید به خاطر مراجعه بیشتر زنان به پزشک به وجود آمده باشد. افرادی که هریک از شرایط زیر درباره آنها صدق می‌کند، خطر بیشتری برای ابتلا به افسردگی آنها را تهدید می‌کند:

کسانیکه در خانواد ه‌شان سابقه افسردگی وجود دارد

تجربیات آسیب زننده در کودکی

افرادیکه دوستانشان افسرده هستند

کسانیکه اعضای خانواده و یا کسانیکه دوست داشته‌اند را از دست داده‌اند

کسانیکه به تازگی زایمان کرده‌اند (افسردگی پس از زایمان)

کسانیکه سابقه افسردگی دارند

کسانیکه به بیماریهای خطرناک از قبیل سرطان، دیابت، بیماری‌های قلبی، آلزایمر و یا اچ ای وی/ ایدز

کسانیکه عادات شخصیتی و رفتاری خاصی دارند، مثلا افراد بسیار وابسته، بدون عزت نفس، بدبین و …

معتادان به الکل و موادمخدر

افرادیکه داروهای خاصی از جمله، داروی فشارخون، قرص خواب و یا سایر داروهای خاص

عوارض بیماری افسردگی

افسردگی یک بیماری جدی و مهم است که می‌تواند باعث اثرات وحشتناکی برروی فرد و خانواده‌ی وی شود. افسردگی درمان نشده، می‌تواند باعث به وجود آمدن مشکلات عاطفی، رفتاری و جسمی‌ شود. این عوارض می‌توانند شامل:

اعتیاد به الکل

اعتیاد به مواد مخدر

اضطراب

مشکلات درسی و یا کاری

مشکلات خانوادگی

منزوی شدن

خودکشی

آسیب رساندن به بدن، مثلا زخم کردن خود

شیوع بیماری افسردگی

در ایالات متحده آمریکا حدود ۱۴٫۸ میلیون نفر از بزرگسالان از افسردگی اساسی رنج می ‌برند. نرخ خودکشی در بیماری افسردگی نسبت سایر انواع بیماری روانی بالاتر است. متاسفانه بیشتر افرادی که دچار بیماری افسردگی می‌باشند، به دنبال درمان نمی‌روند. بدون شناسایی و درمان بیماری، افسردگی می‌تواند شدیدتر و سخت‌تر شود.

           در پایان این مقال , این را بگوئیم که اختلال دوقطبی (یا شیدایی – افسردگی) نوعی اختلال خلقی و یک بیماری روانی است. افراد مبتلا به این بیماری دچار تغییرات شدید خلق می ‌شوند. اختلال دو قطبی به صورت معمول در آخر دوره نوجوانی یا اوائل دوره بزرگسالی تظاهر پیدا می‌کند. این بیماری انواع مختلفی دارد که مهمترین انواع آن اختلال دوقطبی نوع یک و اختلال دو قطبی نوع دو است. تفاوت این دو اختلال در وجود دوره شیدایی است؛ در نوع یک این حالت اتفاق می‌افتد ولی در نوع دو فرم خفیف‌تری از آن که نیمه‌شیدایی است، بروز می‌کند. شروع بیماری معمولاً با دوره‌ای از افسردگی می‌باشد و پس از یک یا چند دوره از افسردگی، دوره شیدایی بارز می‌شود. در تعداد کمتری از بیماران شروع بیماری با دوره شیدایی یا نیمه-شیدایی است.

راههای پیشگیری از ابتلا به افسردگی

هنوز راه قطعی و قابل اتکایی برای پیشگیری از ابتلا به افسردگی وجود ندارد، اما  همان گونه که علت های افسردگی می توانند به گروه های ارگانیک ( جسمانی ) ، روانشناختی  و اجتماعی پخش گردند ؛ چاره یابی آن نیز می تواند تحت همان عنوان ها مورد نظر قرار گیرد.

 .با برداشتن قدم‌ هایی همچون کنترل استرس، برقراری روابط اجتماعی و دوستی، ورزش، رژیم غذایی سالم و درمان به موقع و اولیه بیماری از بهترین روشهای پیشگیری از افسردگی شدید و ناتوان ‌کننده می‌ باشد.

  آری … چگونه شاد شود اندرون غمگینم

به اختیار، که  از اختیار  بیرون است.