روز نامه بهارایران در طول   حیات 55ساله خود سکوی پرواز بسیاری از نویسندگان و شعرای بزرگ کشور بود و   شاد روان صادق همایونی نویسنده ؛ پژوهشگر و شاعر ؛ کار نویسندگی خ

ود را با روزنامه بهار ایران آغاز نمود .در آن دوران با فرزند ارشد استاد محمد حسین مجاهد ، سابقه دوستی درینه داشت و سالی از دوران دبیرستانی را با شاد روان محمد رضا مجاهد گذرانده بود و چون دارای ذوق و قریحه سرشاری بود ؛ همکاری خود را با بهار ایران شروع کرد . ابتدا عنوانی بر گزید:« از اینجا و آنجا برای شما » که در زیر این عنوان بر گزیده ای از آنچه در دنیا از دیدگاه علمی ، اکتشافی ، اختراع و حوادث اجتماعی رخ می داد ، انعکاس می یافت . بعد از مدتی انتشار اشعاری که می سرود، در صفحات ادبی روزنامه  آغاز گردید و در همین اثنا داستانهایی که می نوشت در بهار ایران انتشار می یافت .

               نگاهی کوتاه بر زندگی همایونی می افکنیم و یاد همکار گذشته خود را گرامی می داریم :

محمدصادق همایونی سروستانی در سال 1313 در شهر سروستان واقع در استان فارس  تولد یافت . تحصیلات ابتدایی خود را در فاصله‌ سال‌های 1321 تا 1326 در مدرسه سیبویه سروستان به پایان رساند و در سال 1327 برای ادامه‌ تحصیل به شیراز آمد و دوره دبیرستان را در فاصله سال‌های 1327 تا 1332 در دبیرستان‌های حاج قوام، شاهپور، نمازی و سلطانی طی کرد. بعد از اخذ دیپلم در رشته‌ ادبی به تهران عزیمت کرد و به تحصیل در رشته حقوق پرداخت و در سال 1337 لیسانس رشته حقوق قضایی را اخذ کرد.

همایونی سروستانی در سال 1338 در آزمون ورودی وزارت دادگستری برای گزینش قاضی شرکت کرد و پذیرفته شد. پس از طی دوره‌کارآموزی در دادگستری شیراز، کار قضایی را از پست‌های اولیه آغاز کرد و در طی دوران قضاوت تا سال 1369 که بنا به تقاضای شخصی بازنشسته شد

همایونی هنگام خدمت در دادگستری شیراز ،مشاغلی چون: دادرسی دادگاه شهرستان شیراز، ریاست شعبه‌دوم دادگاه‌های شهرستان شیراز، مستشاری دادگاه استان فارس و بالأخره ریاست شعبه‌ شش دادگاه عمومی حقوقی یک شیراز را برعهده داشت. بعد از بازنشستگی پروانه‌ وکالت اخذ کردو  به وکالت پرداخت .

              همایونی از نو جوانی به نویسندگی و پژوهش علاقه مند بود و در زمینه های فرهنگ عامه و فولکلور مقالاتی می نوشت و در بهار ایران انتشار می یافت .

            « مردی که با سایه اش حرف می زد » را اولین بار در بهار ایران انتشار داد و سپس به صورت کتاب توسط بنگاه مطبوعاتی عطایی انتشار یافت . در این کتاب از زندگی و آثار صادق هدایت نویسنده معاصر سخن گفته شده و دیدگاههای او مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است .همایونی می گوید :«آدم نمی داند ، سخن از مردی را که غروبش غم انگیز بود و بعد از غروب طلوع پر شکوهش آغاز شد ، چگونه آغاز کند.بیان هدایت ، بیان احساسات دردناک بشریت مجروح و زخم خورده است …»

همایونی  برای نخستین‌بار طرح گردآوری «فرهنگ مردم» صادق هدایت را درباره فرهنگ عامیانه یک منطقه به کار گرفت و «فرهنگ مردم سروستان» را منتشر کرد.

«تعزیه، سرآغاز نمایش ملی»، «موسیقی و آیین و نقش آن در تعزیه»، «تعزیه و موسیقی، ارتباطی ناگسستنی»، و… از جمله مقالات و گفت‌وگوهای وی درباره تعزیه به شمار می‌رود.

وی کتاب‌های «تعزیه در ایران» و «تعزیه و تعزیه‌خوان» و «بافت ساختاری تعزیه»، را به رشته تالیف درآورد. نویسنده کتاب « تعزیه در ایران » می گوید : « بستر رشد و تکامل تعزیه ، بطن جامعه است  بطنی که به معنویت می انجامد . ایمان و اخلاص صادقانه ای که به نیکو ترین وجه بر مبنای اعتقادات قلبی از دیر باز، از سوی ایرانیان به خاندان حضرت ( علی ) ابراز می شود ؛ نقطه اصلی و مرکز دایرهٌ همه آن مسائلی است که در تعزیه ها متموج است …».

     « همایونی » در مورد تاثیر تعزیه در زبان محاوره ای می گوید : « …تعزیه صر فنظر از تاٌثیرات درونی و ذهنیش بر مردم ، در زبان محاوره ای ایرانیان نیز سخت موٌثر افتاده و اصطلاحا ضرب المثل ها و احیاناٌ حوادث حکایت گونه ای را به فرهنگ و فرهنگ عامه ایران افزوده است …»

از همایونی سروستانی بیش از 30 کتاب و 200 مقاله و گفت‌وگوهای بسیاری در زمینه شناخت تعزیه و نیز فرهنگ مردم و شعر و رمان منتشر شده است.

 وی سرانجام در یک شنبه ۱۹  خرداد ۱۳۹۲  بر اثر ایست قلبی درگذشت. و پس از تشییع در  شاه داعی الله شیراز به خاک سپرده شد.

آثار صادق همایونی:

-تعزیه در ایران

-ترانه هایی از جنوب – یکهزار و چهار صد ترانه محلی

-فرهنگ عامه

فرهنگ مردم سروستان

مردی که با سایه اش حرف می زد

فانوس خیال

بیگانه ای در ده

هرگز غروب مکن و …